top of page

Behandling av hest og rytter- sammen!

Av Muskelterapeut Linda Brattvang


Jeg har behandlet hester og ryttere i flere år nå, og ofte finner vi at feilen kan sitte hos rytteren. Dette er noe jeg har brent for lenge, jeg skrev hovedoppgaven min om temaet og har hatt flere forsøk hvor vi har jobbet målrettet med hele ekvipasjen. Så dette innlegget er rettet mot dere hestefolk som er velig flinke til å ta vare på hestene, men som kanskje skyver seg selv litt unna.


Manglende balanse, kroppskontroll, styrke, symmetri og smerter forårsaker ofte at du som rytter innvirker feil på hesten. Hesten blir kanskje gående å henge litt i tøylen, gå skjevt osv. Du kontakter en terapeut som "fikser" problemet. Det går en liten stund og problemet er tilbake igjen. Slik holder mange på uten å tenke over hva som forårsaker at disse problemene er tilbakevendende. Ofte er dette komplekst og bestå av mange faktorer, men min erfaring forteller meg at ofte er det rytteren sine svakheter som skinner igjennom.


Ved en ekvipasje undersøkelse vil vi måtte se hvordan du sitter i salen og rir. Her ser vi fort hva som kan være i ubalanse. Deretter plukkes ekvipasjen fra hverandre og blir undersøkt hver for seg. Vi kartlegger svakheter, usymmetri og deretter prøver å behandle og hjelpe kroppen tilbake dit den bør være. Vi kan deretter lage et treningsprogram tilpasset dere. Riktig trening av rytteren er helt essensielt.


Bekkenet/hoftene er ofte den store synderen. I ridning er dette ledd som må være funksjonelle. Hofteleddene skal slippe igjennom hestens bevegelser og om hoftene "sitter fast" må bevegelsen komme ut et sted. Da ser vi ofte at rytteren svikter i midjen og hele overkroppen veiver fram og tilbake. Den kan komme ut i nakken, og hodet blir slengt rundt, eller den kan komme ut i beina. Når bekkenet/hoftene ikke beveger seg riktig påvirker det hestens ryggsving og den vil igjen kompensere for dette. Mange er også rotert i bekkenet, som igjen vil føre til at du balanserer hele kroppen feil og kan få en benlengdeforskjell.


Under ser vi to vanlige feil fra bekkenet. Litt overdrevet for bildets skyld.


Stolsits. Bekkenet tipper bakover, halen mellom beina. Dette fører til at skuldre og hode faller innover og fram. Gir stor belastning på muskulatur i korsrygg, brystrygg og nakke. Man blir fort kort og stram i brystet.

Når bekkenet tipper for mye frem "låses" hoftene. Man kompenserer med å overekstendere overkroppenOm bekkenet står nøytralt vil hele skjelettet balansere seg riktig og muskulaturen behøver ikke å overbelastes.
77 visninger0 kommentarer
bottom of page